Diyabette tıbbi beslenme tedavisinin hastaların yaşam kalitesi için çok önemlidir. Uygulanan sağlıklı beslenme programı ile kan şekerinin istenilen seviyede tutulması ve kan yağlarındaki artışa engel olunması amaçlanır. Doğru gıdaları tüketen hastalar, şeker hastalığının yol açabileceği diğer rahatsızlıklara yakalanma riskini de azaltmış olurlar.
Şeker hastalarının diyeti diyetisyenler tarafından kişiye özel olarak belirlenmelidir. Zira şeker hastasının boyu, kilosu, kan şekeri oranı ve kullandığı ilaçlar, oluşturulacak beslenme programı için temel verileri oluşturur.
Şeker hastalarına yönelik oluşturulan günde 6 öğün olarak beslenme programı sayesinde, insülin dengeli bir şekilde kullanılmış olur, vücudun insülin ihtiyacı azalır, hasta ani şeker yükselmesi veya düşmesi gibi durumlarda da korunmuş olur. Öğün araları 2-2,5 saati aşmamalı, öğünlerde alınan kalori dengeli olmalıdır.
Şeker hastalarına basit karbonhidratlara göre, sindirimi daha uzun bir zamanda gerçekleşen kurubaklagilerl, sebze, tahıllı ekmek gibi ‘kompleks karbonhidratlı’ besinler önerilir. Şeker hastalarına yönelik hazırlanan diyet geçici olmamalı, beslenme alışkanlığı haline getirilerek yaşam boyu devam ettirilmelidir.
Şeker hastalarına yönelik başlıca beslenme önerileri:
- Margarinlerden uzak durulmalı; sadece zeytinyağı ve az miktarda tereyağı tercih edilmelidir. Izgara ve yağsızırmızı et vebeyaz ete öncelik verilmelidir.
- Şeker hastaları her türlü şekere, kızartılmış ve kavrulmuş besinlere, hazır gıdalara mutfakta yer vermemelidir.
- Hastaların beslenme programı B,C ve E vitaminleri yönünden zengin gıdalardan oluşmalıdır.
- Diyetteki posa içeriği artırılmalıdır. Posa yüzdesinin fazla olması karbonhidrat emilimini yavaşlatır, bu durum da şeker seviyesinin düzenlemesine olumlu yönde etki eder.
- Meyveler kabukları soyulmadan tüketilmelidir.
- Patates, havuç, pirinç gibi kan şekerini hızlı yükselten glisemik indeksi yüksek besinlerden kaçınılmalıdır.
- Su tüketimi artırılmalıdır. Gün içerisinde en az 2-2,5 litre su tüketmeye dikkat edilmelidir.
- Yemekler; ızgara, haşlama veya fırınlama yöntemi kullanılarak pişirilmelidir.
- Mümkün olduğunca tatlandırıcı kullanılmamalıdır
- Konserve, ev yapımı tuzlu salçalar, salamura gibi çok tuzlu besinlerden uzak durulmalıdır.
Diyabet Şeker Hastalığının Belirtileri
Diyabet yani şeker hastalığının belirtileri geceleri daha fazla tuvalete çıkma ihtiyacı, çok fazla susama, daha sık acıkma, ayak altında yanma, yaraların geç iyileşmesi, yorgunluk, kilo kaybı ve görüşün bulanıklaşmasıdır.
Diyabet hastalığı olan kişilerde görülen şeker hastalığı belirtileri şunları içerir:
- Halsizlik ve yorgunluk
- Nefeste aseton kokusu
- Özellikle geceleri sık idrara gitme
- Karın ağrısı
- Derin solunum
- Ağız kuruluğu ve normalden fazla susama
- Ciltte kuruluk ve kaşıntı
- Dalgınlık
- Görüş kabiliyetinde azalma
- Bulantı ve kusma
- Yaraların daha geç iyileşmesi
- Kilo kaybı
- Ayaklarda uyuşma ve karıncalanma